I Burdismens makt

Burdisme


Hvis vi klarer å se bort ifra alt det som vi mener er galt med oss, alt vi ikke får til, alt vi ikke klarer - og i steden for ser på mulighetene. Hva om vi bytter ut ordet "burde" med "kunne"? 

Så får vi valgmuligheter, valg som kommer fra oss selv. 


Prøv å se på hvor dine "burde" kommer fra - opprinnelsen. Kommer de fra deg selv eller kommer de fra familie, venner, kollegaer, bekjente, samfunnet, kultur? Alle "burdene" er en kritikk og klandring av deg selv på ting du ikke har gjort eller er. Dette kan gjelde alt fra daglige ting til yrkesvalg.

Er det noe du burde ha gjort? Hender det at du tenker at du burde vaske huset? Hva om du endrer tankegangen din til at du kunne vaske huset - og så gjør du det akkurat når det passer deg. Fordi du ønsker et rent hjem, ikke fordi alle andre har det eller fordi noen har sagt at det er det riktige for deg. 

Har du en jobb du ikke trives i? Fordi foreldr ene dine, eller samfunnet, sa at du burde bli advokat, sekretær, lege eller noe annet som passet dem best?

Poenget er at å ha disse "burdene" hengende over seg er veldig destruktivt. Det er bare en måte for å fortelle oss selv at det er noe galt med oss. Enten er det, eller var det eller så blir det noe galt med oss. La oss fjerne ordet "burde" fra vokaularet og erstatte det med ordet kunne. Ordet kunne gir oss valgmuligheter.


Forslag til øvelse:

På et ark skriver du 5-6 setninger (eller flere) som starter med "jeg burde...".

Deretter går du gjennom hver setning og spør deg selv "hvorfor" etter hver påstand.

Disse svarene viser deg hvor du henger fast i forestillinger og hva du tror er dine begrensninger. Ta deg tid til å tenke over hva dette gjør med livet ditt og hvilken effekt akkurat dette ordet har for deg.

Så går du gjennom hver setning en gang til, men du bytter ut "jeg burde" med "hvis jeg virkelig ville, så kunne jeg...".

Når du nå spør deg selv igjen "hvorfor ikke" vil du se at svarene dine er annerledes.

Du kan nå stryke det du vil på listen (!). For du har nå satt igang den prosessen som befrir deg fra den følelsen av at noe er galt med deg. Det er bare et tankemønster man har med å gjøre og forandringen kan starte her og nå.


I dette uendelige livet som jeg befinner meg i,

er alt fullkomment.

Jeg kan trygt se inn i meg selv.

Jeg kan trygt se tilbake i fortiden.

Jeg kan gi meg selv et utvidet syn på livet.

Jeg velger å heve meg over mine personlige problemer

og heller erkjenne min egen storhet.

Jeg er villig til å lære å elske meg selv.Fritt etter Louise L. Hay - Du kan helbrede ditt liv.